Detox-planten


Een streep zetten onder de excessen van de winter, ons figuur klaarmaken voor de zomer, vochtophoping bestrijden, terug een gezonde huid en stralende gelaatskleur krijgen. Of gewoon de giftige stoffen elimineren om het algemeen lichamelijk welbevinden te bevorderen… Wat ook uw doel is, de lente is het ideale seizoen voor een detox-kuur!

Planten om te elimineren en te ontgiften

Denk aan planten voor een natuurlijke en zachte ontgifting.

De associatie van diuretische en verteringsbevorderende planten zorgt voor een dubbele - bloedzuiverende en drainerende - werking: de eerste planten werken de eliminatie via de nieren in de hand (eliminatie van het water!), terwijl de tweede de werking van de spijsvertering en de evacuatie van de afvalstoffen uit het lichaam verbeteren.

Bij de spijsverteringsbevorderende planten vinden wij de choleretica, die de productie van gal in de lever stimuleren (de gal wordt vervolgens in de galblaas opgeslagen) en de cholagoga, die de lediging van de galblaas bevorderen. Zo worden de afvalstoffen van het spijsverteringstelsel met de gal afgevoerd.


Artisjok (Cynara scolymus) • Werking ter hoogte van de lever, de nieren en de galblaas

De artisjok deed zijn intrede in Frankrijk ten tijde van Lodewijk XIV en wordt vandaag op grote schaal in het oosten van het land gekweekt. De artisjok wordt geconsumeerd voor de vruchtbodem of het artisjokhart en voor de schubben of schutblaadjes (waarvan wij enkel het onderste, vlezige gedeelte opeten). De actieve bestanddelen, onder meer cynarine, bevinden zich vooral in de stengel en de blaadjes. Cynarine is een antioxiderende stof die de artisjok beschermende eigenschappen voor de lever verleent tegen letsels veroorzaakt door giftige stoffen.
Daarnaast zorgt de artisjok, als cholereticum en tegelijk cholagogum, voor een echte drainage van gal en lever. Men schrijft deze plant ook diuretische eigenschappen toe.


Rammenas (Raphanus sativus) • Werking ter hoogte van de lever en de galblaas

Chinezen, Grieken, Romeinen, Egyptenaren… allen verbruikten rammenas. En toch blijft de precieze oorsprong ervan onbekend. Rammenas bekleedt vandaag een belangrijke plaats in de fytotherapie voor zijn antimicrobiële en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Rammenas bevat immers isothiocyanaten en glucosinolaten die de activiteit van de enzymen van de leverontgifting versterken. Door de lever te beschermen en de galsecretie en de vertering te stimuleren, is rammenas dus een uitstekend ingrediënt voor elke detox-kuur!


Broccoli (Brassica oleracea) • Werking ter hoogte van de lever

Broccoli komt uit Italië en dankt zijn naam aan zijn vorm, die op een kleine boom gelijkt, brachium betekent « arm of tak » in het Latijn. De plant behoort tot de familie van de kruisbloemigen. Broccoli is rijk aan beschermende en antioxiderende bestanddelen, onder meer sulforafaan, een regelaar van de enzymen van de leverontgifting.


Paardenbloem (Taraxacum officinale) • Werking ter hoogte van de nieren en de lever

De paardenbloem is een gewaardeerde weideplant voor zijn lentescheuten en wordt geconsumeerd van wortel tot blad voor zijn talrijke nuttige eigenschappen. Hij is onder meer bekend voor zijn diuretische eigenschappen (verhoogt de hoeveelheid urine) en zijn gunstige invloed op het urinestelsel. Paardenbloem bevat ook antioxidantia en andere bestanddelen die ter hoogte van de lever inwerken en de spijsvertering helpen regelen.


Moerasspirea (Spiraea ulmaria) • Werking ter hoogte van de lever en de nieren

Moerasspirea ligt aan de basis van een beroemd geneesmiddel. Hij bevat immers werkzame stoffen afgeleid van salicylzuur, dat we in aspirine terugvinden. Dankzij deze actieve stoffen bezit moerasspirea anti-inflammatoire en analgetische eigenschappen. Dit is echter niet alles: deze plant beschermt ook de lever en de nieren, en is door zijn diuretisch effect onmisbaar in elke detox-kuur.


Kliskruid (Arctium lappa) • Werking ter hoogte van de lever en de huid

Kliskruid werkt op twee niveaus bij een detox-kuur. Het is enerzijds een krachtige beschermer van maag en lever door zijn rijkdom aan antioxidanten, onder meer aan arctigenine. Het beschermt op die manier de lever en de spijsverteringsorganen tegen de schade door giftige stoffen.

Anderzijds is kliskruid befaamd in de dermatologie voor zijn bloedzuiverende werking. Het verbetert de kwaliteit van de huid en helpt dit al te dikwijls vergeten uitscheidingsorgaan zuiveren!


Mariadistel (Silybum marianum) • Werking ter hoogte van de lever en de galblaas

Mariadistel wordt sinds de oudheid gebruikt om lever- en galproblemen te behandelen. De zaden bevatten een groep werkzame bestanddelen (silymarine) die een leverbeschermende en regenererende werking uitoefenen. Mariadistel heeft ook een stimulerende werking op de galafscheiding.