Melkzuurbacteriën

Melkzuurbacteriën

Onze darm is een enorme kweekvijver van bacteriën, waaronder talrijke melkzuurbacteriën. Zij vormen de darmflora of microbiota. Die is eigen aan elk van ons, even specifiek als onze vingerafdrukken.

Deze 1014 bacteriën behoren tot meer dan 1000 verschillende soorten. Ze leven in evenwicht en vormen een echt ecosysteem.

Onevenwichtige voeding, stress, vermoeidheid kunnen dit evenwicht echter verstoren en onaangename gevolgen uitlokken.

Een woordje geschiedenis…

Elie Metchnikov, een Russische microbioloog en Nobelprijs Geneeskunde, was in het begin van de twintigste eeuw geïntrigeerd door de lange levensduur van de Bulgaren. Die verbruikten heel veel gefermenteerde producten, zeer rijk aan melkzuurbacteriën, aldus genoemd omdat zij melkzuur produceren.

Hij besloot daaruit dat de bacteriën een positief effect uitoefenden op de darm en op de gezondheid in het algemeen. Destijds werd yoghurt uitsluitend in de apotheek verkocht.

Henry Tissier, een Franse kinderarts, stelde toen ook een verschil vast tussen de darmflora van kinderen met diarree en die van gezonde kinderen.

Het woord probioticum (uit het Grieks 'pro bios', voor het leven) duikt pas in 1965 op om naar producten te verwijzen die geproduceerd worden door micro-organismen die de groei van andere micro-organismen bevorderen" (Lilly & Stillwell).

Het deskundigencomité van de FAO/WGO definieert in 2001 de probiotica als volgt: "Levende micro-organismen die, wanneer in voldoende hoeveelheden geconsumeerd, een gunstig effect hebben op de gezondheid van de gastheer door de darmflora in evenwicht te brengen."

Melkzuurbacteriën behoren tot de voornaamste probiotica: zij omvatten in het bijzonder de lactobacillen (genus Lactobacillus) en bifidobacteriën (genus Bifidobacterium).

Ferments lactiquesProbiotica op uw bord

Melkproducten: yoghurt en gefermenteerde melk, kazen.
Fruit en groenten: zuurkool (indien mogelijk rauw), fruitsap.
Producten uit de zee: gerookte vis
Olijven, gedesemd brood, sojasauzen.

Verband tussen melkzuurbacteriën en darmen/darmflora

Onze darm is een enorme kweekvijver van bacteriën, waaronder talrijke melkzuurbacteriën. Zij vormen de darmflora of microbiota. Die is eigen aan elk van ons, even specifiek als onze vingerafdrukken. Deze 1014 bacteriën behoren tot meer dan 1000 verschillende soorten. Ze leven in evenwicht en vormen een echt ecosysteem.

Drie belangrijke functies van de darmflora voor de gezondheid:

  • Voedingsrol door de vertering van vezels, aminozuren, melksuiker; synthese en absorptie van vitaminen (B2, B5, B6, B8, B12, K)…
  • Barrièrefunctie door zich via allerhande mechanismen te verzetten tegen het binnendringen en/of het vasthechten van pathogene kiemen in ons lichaam.
  • Immunitaire functie (rijping van het immuunsysteem, beheersing van allergie…).

Deze voordelen hangen af van de bacteriesoorten: sommige hebben veeleer een gastro-intestinale functie (Lactobacillus paracasei, L. acidophilus, L. plantarum, Bifidobacterium longum…), andere zijn meer immuungericht, in het bijzonder Lactobacillus rhamnosus GG, waarover al talrijke publicaties zijn verschenen.

Melkzuurbacteriën, essentieel voor levenskracht, vitaliteit

Sommige factoren kunnen de elementen van de flora wijzigen, en bijgevolg hun onderling evenwicht. Onevenwichtige voeding, stress, vermoeidheid kunnen het evenwicht verbreken en de flora destabiliseren. Mogelijke gevolgen hiervan zijn opgezette buik, moeilijke vertering en/of wijziging van het weerstandsvermogen.

De regelmatige aanvoer van melkzuurbacteriën of probiotica is dus essentieel voor levenskracht, vitaliteit.