Zwangerschap

Zwangerschap

Wij weten dat de voeding een van de voornaamste beïnvloedende factoren is voor zowel de vruchtbaarheid als de bevruchting en de ontwikkeling van het embryo en de foetus.

Om de baby in de baarmoeder en later tijdens de borstvoeding goed te voeden, mogen wij niet vergeten dat wij niet voor twee, maar wel twee keer beter moeten eten.

Bepaalde voedingsstoffen zijn bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van het kind en de vitaliteit van de moeder.

Om de vruchtbaarheid te verhogen en voor een stralende zwangerschap: aangepast voedingsadvies met praktische voorbeelden op het bord!

Om de vruchtbaarheid bij de vrouw te verhogen

      • Geef de voorkeur aan kleurrijke voeding, vol met antioxidanten
      • Breng de essentiële omega-3-vetzuren aan in de vorm van plantaardige koolzaad-, noten- en lijnolie uit eerste koude persing, en uit kleine vette vis (sardienen, haring, makreel…)
      • Om de vruchtbaarheid bij de vrouw te verhogenBeperk zuurvormend voedsel (zie specifiek voedingsadvies voor een zuur terrein of de tabel in de paragraaf "Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding") zoals dierlijke eiwitten, koffie, zoetigheid, limonade…
      • Geef de voorkeur aan plantaardige eiwitten (peulvruchten en granen) en koolhydraten met lage glykemische index (zie tabel hieronder)
      • Gebruik een of twee keer per week volle biologische melkproducten.
Glykemische index
Glykemische index
Glykemische index
glykemische index
glykemische index

Table des index glycémiques

Om de vruchtbaarheid van de man te verhogen

  • Geef de voorkeur aan kleurrijke voeding, vol met antioxidanten.
  • Breng de essentiële omega-3-vetzuren aan in de vorm van plantaardige koolzaad-, noten- en lijnolie uit eerste koude persing, en uit kleine vette vis (sardienen, haring, makreel…).
  • Om de vruchtbaarheid van de man te verhogenGebruik voedsel dat rijk is aan vitamine B, onder meer B9 of foliumzuur, meer bepaald: lever (rund, kip), donkergroene groenten (spinazie, kool, sperziebonen, avocado, groene sla), eidooier, vlees (rund en kalf), volle graansoorten, vers fruit (banaan, sinaasappel, framboos), gedroogde vruchten (okkernoten), melk en kaas…

Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding

De behoeften aan vitaminen, mineralen en oligo-elementen zijn tijdens de zwangerschap en de borstvoeding duidelijk verhoogd.

Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding
Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding
Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding

Besoins en vitamines

Tijdens de zwangerschap kan de baby de zuren uit zijn metabolisme elimineren dankzij de alkalische pH van het vruchtwater. Om deze pH in stand te houden, moet de moeder uit haar mineraalreserves putten.

Welnu, vanaf het begin van de zwangerschap stelt men dikwijls een beperking van de bufferreserves vast. Zure en zuurvormende voedingsmiddelen worden dus best vermeden (zie tabel).

Zuur fruit

citrusvruchten (sinaasappel, citroen, grapefruit…), tomaten (gekookt+++), passievrucht, ananas, kiwi, rood fruit, gedroogde abrikoos, (niet-bio), elk onvoldoende gerijpt fruit

Verkies

bananen, dadels, vijgen, kastanjes, appelen peren, amandelen, pruimedanten, druiven

Zure groenten

zurkel, waterkers, snijbiet (groene delen), spinazie, asperges

Verkies

aardappelen, mais, kool, wortelen, bieten

Zure melkproducten

melk, plattekaas, gefermenteerde kaas, yoghurt

Verkies

geiten- of schapenkaas

Zuurvormende graansoorten

witte bloem, alle geraffineerde graansoorten

Verkies

volle of halfvolle graansoorten

Zure condimenten

augurken, pickles, ketchup, tomatensaus, azijn

Verkies

mosterd, kruiden, specerijen

Zuurvormende eiwitten

rood vlees, vleeswaren, orgaanvlees, wild, schaaldieren

Verkies

kip, kalkoen, kalf, vis, konijn, peulvruchten

Zuurvormende suikers

alle denkbare suikers, chocolade

Verkies

volle suiker (geen bruine suiker)

Zuurvormende drank

 koffie, zwarte thee, cola, stroop, bier, cider, witte wijn

Verkies

drank op basis van granen, cichoreidrank, plantenaftreksels, groene thee

Voedingsadvies: niet eten voor twee, maar twee keer beter!

De kwaliteit van de voeding heeft een invloed op de aanbreng van voedingsstoffen naar de cellen van moeder en kind. Voor een aanzienlijke voedingsdensiteit aan mineralen, vitaminen en antioxidanten kiest men best vers, kleurrijk voedsel, ter plaatse geproduceerd, van het seizoen, met het laagst mogelijke gehalte aan pesticiden, additieven, vervuilende stoffen…

In de praktijk, wat eten we elke dag?

In de praktijk, wat eten we elke dag?
In de praktijk, wat eten we elke dag?
In de praktijk, wat eten we elke dag?
In de praktijk, wat eten we elke dag?
En pratique, que manger au quotidien?

En pratique, que manger au quotidien?


Ontbijt                                                                         Middagmaal

Ontbijt
Ontbijt
Ontbijt
Petit déjeuner
               Middagmaal
Middagmaal
Middagmaal
Middagmaal
Middagmaal
Middagmaal
Midi
Midi
Petit déjeuner

Vieruurtje                                                                                    Avondmaal

Vieruurtje
Vieruurtje
Vieruurtje
Goûter
Goûter
Goûter
               Avondmaal
Avondmaal
Avondmaal
Middagmaal
Middagmaal
Middagmaal
Soir

De inname van essentiële vetzuren in biologisch actieve vorm is fundamenteel om de weefsels van de moeder soepeler te maken en om de goede ontwikkeling van de foetus te waarborgen. Vetzuren van de omega-3-groep, in het bijzonder DHA, dragen bij tot de ontwikkeling van de hersenen en de ogen.

Het gunstige effect wordt bereikt met de dagelijkse consumptie van 200 mg DHA, naast de aanbevolen dagelijkse opname van omega-3-vetzuren voor volwassenen, namelijk 250 mg DHA. Men kan dus aanbevelen om vette vis te eten (2 keer per week) en voor het aanmaken van slaatjes koolzaad- en olijfolie uit eerste koude persing af te wisselen.

De dagelijkse consumptie van bladgroenten en fruit brengt de onmisbare vitaminen en mineralen aan, onder meer koper dat nodig is voor de opname van ijzer. Eventueel aan te vullen met OLiGOMAX IJzer - een mineralencomplex dat rijk is aan ijzer - 1 tot 2 doseerdopjes per dag in een half glas water, buiten de maaltijden. Twee doseerdopjes brengen 65% van de referentievoedingswaarden van ijzer aan.

Daarnaast beveelt men in geval van vermoeidheid de inname aan van een vitaminen- en mineralencomplex zoals ERGYNATAL - 2 capsules per dag tijdens de maaltijd.

Tijdens de borstvoeding neemt men ook best opnieuw de essentiële vetzuren EPA/DHA (ERGY 3), voor een optimale ontwikkeling van het kind. Het is dikwijls ook nodig om de moeder een ruggensteuntje te geven (vitaliteit, haar) met een vitaminen- en mineralencomplex zoals ERGYNATAL.

Wie meer wil weten:

La diététique de la fertilité
La diététique de la fertilité

La diététique de la fertilité
L.Agullo
Ed Thierry Souccar
2010

La meilleure façon de manger en attendant bébé
La meilleure façon de manger en attendant bébé

La meilleure façon de manger en attendant bébé
L.Agullo
Ed Thierry Souccar
2009

Manger bouger
Manger bouger

Tips en advies op de website van het 'Programme National Nutrition Santé'
www.mangerbouger.fr